Tanssi todellakin sopii kaikille - Tanssiseura Sekahaku ry

Tanssi todellakin sopii kaikille

Me kaikki kaipaamme joskus liikettä, sosiaalisia kontakteja ja lähes kaikki nauttivat musiikista. Vauvasta vaariin. Tanssi, ja tässä meidän tapauksessa lavatanssi, on ennen kaikkea hyvää oloa, liikuntaa, muita ihmisiä ja uuden oppimista. Nämä asia tekevät tanssista kaikille sopivan harrastuksen.

Vauvoille tanssi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että saa olla vanhemman sylissä ja keinua musiikin tahtiin. Tämä on tärkeä yhteinen hetki. Pieni lapsi liikkuu luonnostaan musiikkiin ja helposti myös innostuu siitä. Lavatanssiaskeleet eivät tietenkään ole tässä kohtaa se juttu, mutta liike ja musiikki ovat. Lapsen hapuileva liike musiikin tahtiin on ihan yhtä lailla tanssia.

Teinit ja nuoret voivat mieltää lavatanssiharrastuksen vanhojen harrastukseksi, jossa ei ole yhtään mitään mielenkiintoista. Mietitäämpä asiaa hetki. Musiikki. Humppa ja valssi eivät ole ainoita musiikkeja joihin tanssia. On myös mm. foksia, fuskua,  buggia ja lattareita. Muut ihmiset. Meillä on omat ryhmät teineille ja alle 25-vuotiaille. Tanssia voi harrastaa samanhenkisten lasten ja nuorten kanssa ilman, että kalkkikset pyörii jaloissa. Hauskuus. Hyvä musiikki, oma porukka ja yhdessä tekeminen. Nämä seikat tekevät harrastuksista hauskan, myös lavatanssiharrastuksesta. Liikunta. Tanssikurssilla liikkuu huomattavan paljon, vaikka se ei välttämättä siltä tunnu. Uutta oppiessa joskus raskaskin liikuntasuoritus jää taka-alalle. Mieli keskittyy musiikkiin, pariin ja askeliin, jolloin sykkeet ja hikikarpalot unohtuvat.

Senioreille meillä on omat 60+ ryhmät, jotka antavat mahdollisuuden nauttia musiikista, sosiaalisuudesta ja liikkumisesta omien mahdollisuuksien mukaan. Näissä ryhmissä ilo ja hauskuus on se juttu.

Koska keskiössä on ilo, onnistumisen tunteet, liikkuminen, sosiaalisuus ja yleinen hyvinvointi, tanssiharrastus todellakin sopii ihan kaikille. Näitä asioita me kaikki haluamme, kukin omien tarpeidemme mukaan.

Se, kuinka paljon tanssiharrastus on itselle uuden oppimista, liikuntaa, sosiaalisia suhteita tai niiden yhdistelmä, riippuu täysin harrastajasta.

2016 tehdyn Sekahaun asiakastutkimuksen mukaan syitä, miksi Sekahaun kursseilla käydään, ovat:

34% Liikunta/kuntoilu
29% Tanssin opettelu
17% Sosiaalinen kanssakäyminen
15% Henkisen hyvinvoinnin edistäminen
5% Muu

Tästä tuloksesta näkee hyvin sen, että tanssikurssin merkitys osallistujalle on paljon muutakin kuin tanssiaskelien opettelua.

Nina Laine