Tanssietiketti - Tanssiseura Sekahaku ry

Vinkit tansseihin

Tanssietiketti

Tanssietiketin tarkoitus on tehdä tanssimisesta ja muusta kanssakäymisestä tanssipaikoilla kaikille mieluisaa. Sääntöjen perustana on ajatus siitä, että muiden tanssijoiden turvallisuudesta ja mukavuudesta täytyy huolehtia. Tanssija on aina ystävällinen, epäitsekäs ja reilu.

  • Kunnioita pariasi ja muita tanssijoita.
  • Pukeudu mukavasti ja asianmukaisesti ja yritä kunnioittaa pukeutumisellasi tilaisuuden luonnetta ja järjestäjiä. Valitse tanssimiseen soveltuvat kengät.
  • Hae tasapuolisesti kaikkia tanssimaan.
  • Tanssiin haettaessa mies kumartaa kevyesti tai esittää kutsun esim. sanoin: "Saanko luvan?" Nainen vastaa nyökkäämällä ja ojentamalla vasemman kätensä. Mies saattaa naisen rivistä lattian vapaalle osalle.
  • Tanssikappaleet soitetaan pareittain. Ensimmäisen jälkeen molemmat kiittävät ja jäävät paikoilleen. Toisen jälkeen molemmat kiittävät uudelleen, mies saattaa naisen paikalleen ja molemmat kiittävät vielä kerran.
  • Älä kieltäydy tanssista ellei sinun ole pakko. Jos torjuit jonkun, et voi heti tanssia toisen kanssa, varsinkaan samaa kappaletta.
  • Liikkuvat tanssijat tanssivat lattian reunoja pitkin kiertäen vastapäivään eli tanssisuuntaan. Nopeasti liikkuvat parit tanssivat ulkoreunoja pitkin ja hitaasti etenevät parit kiertävät lattiaa keskemmältä. Paikallaan pysyvät parit tanssivat lattian keskellä tai tanssiin sopivassa nurkassa.
  • Ota muut parit huomioon. Toimi turvallisesti ja kohteliaasti lattialla. Mies viejänä huolehtii siitä, ettei törmää muihin tanssijoihin. Mies väistää tanssisuunnassa edellään olevia pareja. Miehen tulee myös välttää tanssimasta muutamaa askelta enempää selkä menosuuntaan. Kun törmäyksiä kuitenkin aina sattuu, miehen tehtävä on pyytää anteeksi.
  • Älä koskaan syytä pariasi epäonnistumisista.
  • Älä opeta ketään pyytämättä parketilla. Pyytämättä opettaminen on toiselle nöyryyttävää.
  • Sovita oma tanssisi parisi tasoon. Huomaa myös, että akrobatiakuviot eivät sovellu yleisille tanssipaikoille.
  • Hymyile, ole ystävällinen ja huomioonottava.

Pukeutuminen ja henkilökohtainen siisteys

Pukeutuminen on tanssilavoilla aika vapaata ja vaihtelevaa. Vaatteiden pitää kuitenkin ehdottomasti olla siistit.

Naisilla sekä hame että housupuku ovat etiketin mukaisia. Useimpien miesten mielestä hame on viehättävämpi, varsinkin leveähelmainen. Älä käytä kapeaa hametta (ainakaan joustamattomasta materiaalista valmistettua), koska se haittaa sekä naisen että miehen tanssiliikkeitä. Valitse kengiksi tanssimiseen tarkoitetut kengät.

Kolikot, avaimet, kammat ja muut vastaavat esineet kannattaa pitää sellaisessa taskussa, joka ei kosketa paria tanssiessa. Käsilaukkua ei kannata kuljettaa mukana, vaan se jätetään esim. naisten rivin taakse. Joissain paikoissa laukun voi jättää varmempaan talteen orkesterilavan reunalle.

Tanssiessa pari on keskenään läheisessä kontaktissa. Siksi on tärkeää huolehtia ennen tansseihin lähtöä ja tanssien aikana hygieniasta. Kannattaa muistaa myös, että voimakkaat deodorantit ja hajuvedet, partavedet ja hiusaineet eivät ole yhtään sen mukavampia haisteltavia kuin tupakka, valkosipuli tai vanha hikikään.  Tanssi on kuitenkin liikuntaa, jopa urheilua, eikä hikoilua voi eikä pidäkään välttää. On kohtuuton vaatimus, ettei saa hiota tanssiessaan. Varaa tarvittaessa tansseja varten vaihtopaitoja.

Yleisön järjestäytyminen

Lavalla on jokin tietty seinusta varattu naisten riville. Seinän valinnassa ei ole mitään logiikkaa, joten oudossa paikassa on vain katsottava mallia muista. Yleensä seinustalla on penkkejä tai tuoleja, mutta istumapaikat eivät riitä läheskään kaikille, joten naiset tavallisesti seisovat rivissä seinän edessä. Joillain lavoilla myös miehillä on oma seinusta, mutta ei kaikilla.

Tanssiin kutsu

Normaalisti miehet hakevat naisia tanssimaan. Mies voi pyytää naista tanssimaan pelkällä kumarruksella tai hän voi sen lisäksi esittää kutsun sanoin; perinteinen sanonta "saanko luvan" on yksi vaihtoehto muiden joukossa. Nainen vastaa niiaamalla tai nyökkäämällä ja ojentaa miehelle vasemman kätensä. Mies saattaa naisen rivistä lattian vapaalle osalle. Tervehdykset vaihdetaan vasta, kun pari on päässyt pois muiden hakijoiden tieltä.

Tanssiinkutsusta kieltäytyminen ilman syytä on epäkohteliasta, mutta kaikki eivät piittaa kohteliaisuudesta. Hakijan humalatila, epäsiisteys ja etiketin vastainen käyttäytyminen ovat päteviä syitä kieltäytymiseen. Haettava voi myös syyn kertoen kieltäytyä, jos hän ei osaa kyseistä tanssilajia mutta ei ole ehtinyt väistyä hakurivistä.

Koska tanssiinhaku alkaa ennen kappaleen alkua, käy joskus niin, että jompikumpi huomaa vasta haun jälkeen, ettei osaakaan seuraavaksi tulevaa tanssia. Jos hakija huomaa, että tanssi onkin hänelle outo, hänen tulee viipymättä tarjota haettavalle mahdollisuutta palata paikalleen, jotta muut ehtivät hakea häntä. Jos haettava ei halua palata, voidaan tanssia hakijan taitojen mukaan tai siirtyä syrjemmälle odottamaan seuraavia kappaleita. Jos taas käy toisinpäin, eli jos haettava ei osaa kyseistä tanssilajia, hakijan tehtävä on taitojensa mukaan tutustuttaa haettava kyseiseen tanssilajiin, mikäli haettava niin haluaa. Jos haettava ei halua tanssia, hakija voi ehdottaa tanssin siirtämistä esimerkiksi seuraavaan kappalepariin, ja jos haettava suostuu siihen, hakija voi tälle parille hakea jotakuta toista kyseiselle musiikkiparille.

Tanssikappaleet tulevat aina pareittain (ainakin niiden pitäisi tulla). Ensimmäisen kappaleen jälkeen molemmat kiittävät ja jäävät lattialle. Toisen kappaleen jälkeen molemmat kiittävät uudestaan, sen jälkeen mies saattaa naisen paikalleen ja molemmat kiittävät vielä kerran. Mies saattaa naista joko pitämällä naisen vasenta kättä omassa oikeassaan tai muodollisemmin tarjoamalla oikean käsivartensa naiselle, joka tarttuu siihen vasemmalla kädellään.

Naistenhaku

Useimmilla, mutta ei kaikilla tanssipaikoilla naisten hakuun on varattu tietty aika illasta, tavallisesti yksi tunti. Joillain lavoilla joka toinen tunti on miehille ja joka toinen naisille. Suomessa järjestetään myös erityisiä naistentansseja, joissa naiset hakevat koko illan, mahdollisesti yhtä miehille varattua tuntia lukuunottamatta.

Hakuvuoro ilmaistaan tavallisesti kyltillä tai valotaululla. Jos sellaista ei ole, orkesteri ilmoittaa hakuvuoron vaihtumisesta. Vain tanssiin haku muuttuu naistentunnin ajaksi, kaikki muut roolit pysyvät ennallaan: mies on edelleen se, joka vie tanssissa, ja tanssin jälkeen mies vie naisen paikalleen, ei päinvastoin.

Naiset voivat halutessaan tanssia myös tyttöpareina. Naistentunnin aikana se ei kuitenkaan ole kohteliasta, paitsi jos miehet on jo kaikki haettu. Miehet eivät tanssi keskenään.

Naistentunnin jälkeen on mieheltä kohteliasta hakea mahdollisuuksien mukaan ainakin niitä naisia, jotka hakivat häntä ja joiden kanssa hän ei ollut tanssinut alkuillan aikana.

Ohjaaminen ja seuraaminen

Mies on aina se, joka vie tanssissa. Hän valitsee sekä tanssittavat kuviot että reitin. Etenevissä tansseissa lattiaa kierretään vastapäivään. Miehen tulee väistää tanssisuunnassa edellään olevia pareja. Jotta mies pysyisi koko ajan olla selvillä edessä olevasta tilasta, hänen täytyy välttää tanssimasta selkä tanssisuuntaan enempää kuin pari askelta kerrallaan. Jos eteen ilmestyy este, jota mies ei näe, nainen voi antaa miehelle pienen merkin käden painalluksella. Törmäyksen sattuessa miehen tehtävä on pyytää anteeksi; naisen ei tarvitse pyydellä anteeksi, koska hän vain menee sinne mihin mies vie.

Moniin kappaleisiin voi soveltaa useampaa kuin yhtä askelikkoa, ja on tavallista, että osa pareista tanssii paikoillaan samalla kun osa kiertää lattiaa. Suorakaiteen muotoisella ja pyöreällä lattialla paikallaan tanssivat parit asettuvat tavallisesti lattian keskelle ja etenevät reunoille. Alueiden raja muuttuu tanssijoiden määrän mukaan. Epäsäännöllisemmän muotoisilla tanssilattioilla on usein jokin etenevään tanssiin huonosti sopiva nurkka, jota kannattaa ensisijaisesti käyttää paikallaan tanssittaviin lajeihin. Jos nurkka ei riitä, käytetään tavallisesti keskilattiaa jatkeena.

Myös eteneviä askelia voi tanssia eri nopeuksilla. Tanssin sujuvuuden kannalta on välttämätöntä, että hitaasti etenevät tanssijat kiertävät lattiaa keskemmällä kuin nopeasti liikkuvat. Valitettavasti satunnaiset tansseissakävijät eivät tunne tätä sääntöä, ja he ovat yleensä juuri niitä, joita sääntö koskee.

Akrobatiakuviot

Akrobatiakuvioita ei kannata turvallisuussyistä yleisissä tansseissa tehdä. Toinen huomioonotettava seikka on se, että vaikka tilaa olisikin, ei sellaisesta daamista, joka ei ole akrobatiakuvioita tehnyt tai harjoitellut, ole hauska joutua kokeilemaan ilmalentoa ilman varoitusta ja julkisella paikalla.

"Virheetön tanssisuoritus"

Älä koskaan syytä pariasi epäonnistuneesta kuviosta tms. Vaikka epäonnistuminen kuinka olisi toisen virhe, ei syyttely ole oikein. Riippumatta siitä kumman virhe alunperin on, on tapahtunut syytä kuitata hymyllä.

Pyytämättä opettaminen

On parempi keskittyä siihen, mitä pari jo osaa kuin yrittää parissa minuutissa opettaa jotain uutta. Jokainen on tullut tansseihin pitämään hauskaa eikä raatamaan uuden materiaalin parissa. Pyytämättä opettaminen on toiselle nöyryyttävää.

Opin pyytäminen

Opin pyytäminen ei välttämättä ole paha rike, toisinaan se on jopa mairittelevaa. On kuitenkin otettava huomioon, että toinen haluaa tanssija ei opettaa. Jos siis Sinua haetaan tanssimaan lajia, jota et osaa, voit sanoa "Haluaisin, mutta en osaa." Näin hakijalle jää mahdollisuus valita, haettava saa sanottua toiveensa eikä hakijalle tule torjuttu olo. Hakija voi todeta: "Kokeillaan vaikka perusaskelta".

Esiintyjien tauot

Orkesteri ja/tai solisti esiintyy yleensä 45 minuuttia kerrallaan. Jos musiikista vastaa yksi orkesteri (tai jos toisen orkesterin repertuaari ei riitä koko illaksi), on esiintymisjaksojen välillä 15 minuutin tauko, jolloin soitetaan nauhoitettua musiikkia. Taukojen aikana tanssitaan kuten muulloinkin, ja kappaleet tulevat edelleen pareittain.

Tanssien päättyminen

Ilmoituksissa ilmoitetaan usein tanssien päättymisajankohdaksi se kellonaika, jolloin paikan on oltava tyhjä. Tanssi loppuu puoli yleensä tuntia aikaisemmin. Perinteen mukaan viimeinen kappalepari on aina valssia. Jos yleisö on esiintyjiin tyytyväinen, se voi taputtaa heidät uudestaan takaisin. Ylimääräiset kappaleet voivat olla mitä lajia tahansa.

Tanssietiketti by Sirkku